Trampolin til sport

Overvejer du at anskaffe en trampolin til sport? I denne artikel finder du en stor guide til de bedste sportstrampoliner, så du kan vælge den model, som passer bedst til dine behov. Du kan både blive klogere på hvad en sportstrampolin er, og hvilke sports- og motionsformer, du kan dyrke på din trampolin.

Find den bedste trampolin til sport

I vores guide kan du læse om xx forskellige trampoliner, som passer perfekt til sport, men mange af modellerne kan naturligvis også benyttes til sjov og leg. Herudover finder du svar på alle de klassiske spørgsmål, ligesom du får de bedste råd med på vejen. I artiklen finder du også en komplet prisoversigt samt en generel vurdering af hver enkel sportstrampolin.

Vores guide til sportstrampoliner giver et overblik over de bedste trampoliner til sport, som findes på markedet i november 2021:

Bemærk, at vi ikke selv tester produkterne, men vi samler et overblik over andres test forsøg og anmeldelser af produkterne. Dermed er dette en guideline, så du som forbruger får et overblik over de forskellige typer af sportstrampoliner, samt priser.

Brug trampolinen som træningsredskab

Er du interesseret i en trampolin til sport? Trampoliner er utroligt populære, og findes i mange forskellige størrelser og udformninger. De helt små trampoliner kan bl.a. bruges til aerobic og til den moderne træningsform, Jump Fitness / Trampolin Fitness, mens de store havetrampoliner kan benyttes til springgymnastik og forskellige træningsøvelser, der involverer balance og styrketræning.

Flere skiløbere benytter faktisk også trampolinen til sommertræning, når balance og muskulatur skal holdes ved lige.

Der er helt sikkert mange mennesker, som blot anser trampoliner som legetøj, men trampolinen kan heldigvis tjene flere forskellige formål – f.eks. som træningsredskab.

Eftersom mange børnefamilier allerede har en trampolin stående i haven, er det oplagt at få så meget ud af den som overhovedet muligt. Når børnene ikke lige bruger trampolinen, kan du derfor passende iføre dig træningstøjet og få gang i musklerne.

Er du ikke allerede den lykkelige ejer af en havetrampoli? Inden du beslutter dig for at købe en konkret model, kan du passende gøre dig nogle overvejelser i forhold til hvad trampolinen skal bruges til. Hold alle døre åbne, og vælg en trampolin, som både kan bruges til sport og leg – eller vælg en decideret sportstrampolin til huset eller haven.

Læs også den store guide til havetrampoliner her.

Hvilke trampoliner kan bruges til sport?

I udgangspunktet kan langt de fleste trampoliner bruges til sport, men der kan være stor forskel på hvilke øvelser, som er optimale at udføre på den enkelte trampolin. Gymnastikøvelser, balance, styrketræning og konditionstræning er blot nogle af de øvelser og motionsformer, som med fordel kan udføres på trampolinen.

Trampolinerne kan inddeles i tre grupper: De små fitness-trampoliner, de store firkantede sportstrampoliner og de klassiske runde havetrampoliner. De små fitness-trampoliner bruges gerne til aerobic og den nye træningsform, Jump Fitness, men også til simple balanceøvelser. De små trampoliner kan både benyttes indendørs og udendørs.

De store firkantede trampoliner er ideelle til springgymnastik og andre træningsøvelser, som involverer spring, koordination og akrobatik. Den firkantede trampolin-form benyttes på eliteniveau (og i det olympiske program) da formen giver mulighed for mere springkraft og øget fleksibilitet.

Den klassiske runde havetrampolin er i udgangspunktet ikke fremstillet med sport og motion for øje – alligevel kan den sagtens anvendes til en række sjove og udfordrende øvelser. Trampolinens form sørger for at afdæmpe springkraften en smule, ligesom man automatisk bliver trukket ind mod midten – og væk fra kanten – for hvert spring. Dette bidrager naturligvis til en øget sikkerhed, men gør det også svære at træne gymnastiske afsæt og landinger.  

Hvad er Jump Fitness?

Jump Fitness – også kaldet Trampolin Fitness – er en ny og sjov form for konditionstræning, som udspringer af aerobic. Her kombinerer man hurtige og langsomme spring med variationer af de mere klassiske aerobictrin. Det hele foregår på en lille trampolin – enten i fitnesscentret eller hjemme hos dig selv.  

Den særlige træningsform bidrager til cardiotræning, balance, koordination og styrketræning. Øvelserne på trampolinen er oftest helkropsorienteret, og styrker dermed kroppens muskulatur, ligesom træningen har en positiv indvirkning på kredsløb og udholdenhed.

Trampolinens affjedring sørger for minimal belastning af kroppens led, og træningsformen er dermed mere skånsom end løb, ligesom du træner lagt flere forskellige områder af kroppen, end du gør på en klassisk løbetur. Det gælder bl.a. lår, baller, ryggen og nakken.

Den ideelle trampolin til Jump Fitness / Trampolin Fitness er gerne 100-130 cm bred – selve hoppefladen kan sagtens være mindre. Herudover det det en fordel at trampolinen er seks- eller ottekantet, men runde trampoliner kan også bruges.

Trampoliner med seks eller otte kanter

Ved at benytte en seks- eller ottekantet trampolin får du maksimal frihed til dine bevægelser. Her trækkes dine fødder ikke automatisk ind mod midten som de gør på en rund trampolin, og du kan derfor ganske uhindret foretage de forskellige spring som programmet kræver.

Det er naturligvis ikke umuligt at dyrke Jump Fitness på en rund trampolin, men det kan være en smule hårdere, da du ofte skal bruge lidt flere kræfter på at få flytte fødderne udad i hoppene på trampolinen. Herudover skal der også lægges mere vægt i hoppene på den runde trampolin, da du skal aktivere alle trampolinens fjedre / elastikker for hvert eneste hop.

Som en særlig foranstaltning, er trampolinerne som er målrettet Jump Fitness forsynet med et håndtag fortil på trampolinen. Dermed har man en god og praktisk støtte, ligesom håndtaget også kan bruges aktivt i selve øvelserne. Håndtaget kan justeres i højden og tilpasses den enkelte bruger.

Det er dog ikke et krav at benytte trampolinens håndtag, og ønsker du ikke at bruge det, kan du undlade at montere det. Som alternativ til håndtaget, kan du benytte håndvægte og lignende remedier for at intensivere din træning.

Den dedikerede sportstrampolin

Den bedste trampolin til sport og springgymnastisk er den firkantede (rektangulære) model. Uanset om du er til de store springtrampoliner eller de små fitness-trampoliner, bør du derfor overveje, hvilken form din trampolin skal have.

De fleste havetrampoliner er runde, men de bedste sportstrampoliner er firkantede (fitness-trampoliner har gerne seks eller otte kanter).

Runde trampoliner har den sikkerhedsmæssige fordel, at du automatisk bliver ført ind mod midten af trampolinen for hvert spring du tager. Denne funktion er meget praktisk, når det gælder sikkerhed, da det mindsker risikoen for at falde ned fra trampolinen. Til gengæld er det ikke helt så optimalt, hvis du gerne vil træne spring på et højere niveau.

Herudover handler det om at springe højt. Det er i luften magien sker, og det er her springgymnasten skal laves sine tricks. De firkantede trampoliner lader dig oppe højere end runde trampoliner, og du har dermed bedre muligheder for at lave forskellige tricks og øvelser i luften.

Endelig skal det også bemærkes, at der bruges færre kræfter på at hoppe på en firkantet trampolin, hvor du kun skal aktivere nogle få af trampolinens fjedre ad gangen. På den runde trampolin aktiveres alle fjedrene hele vejen rundt om trampolinen, hver gang du hopper.

De samme regler gør sig også gældende for fitness-trampolinerne, som både findes i en rund udgave og en seks- eller ottekantet udgave. Her er det måske ikke så vigtigt at kunne hoppe højt, og at det koster ekstra kræfter, er måske heller ikke en dårlig ting, da det jo netop handler om at bruge kræfter.

Til gengæld er det vigtigt, at du lander det rette sted på trampolinen, så du har kontrol med dine hop. Derfor kan det være en fordel med den seks- eller ottekantede model.

Forslag til træningsøvelser på havetrampolin

Har du allerede en klassisk rund havetrampolin stående derhjemme, så behøver du ikke at investere i en decideret sportstrampolin – i hvert fald ikke til at starte med. Det kan godt være, at den almindelige runde havetrampolin ikke er fremstillet til sport og træningsøvelser, men det betyder bestemt ikke, at den udelukkende kan bruges til sjov og ballade.

Når trampolinen alligevel står der og indtager en prominent placering i haven, kan du lige så godt få det optimale ud af den. Den kan nemlig sagtens benyttes til en række ganske fornuftige og fysisk krævende træningsøvelser.

Drømmer du om at få pulsen op, komme i bedre form og samtidig have det sjovt imens? Træningsøvelser på trampolinen bliver hurtigt en mere varieret træningsform end den klassiske løbetur eller styrketræning i fitnesscentret, og du kan f.eks. finde inspiration i Anja Bolbjergs simple træningsprogram.

Anja Bolbjerg er en af Danmarks bedste skiløbere, og hun bruger gerne trampolinen til at holde sig i form og til at afprøve nye tricks til pisten. Du kan læse mere om Anja Bolbjergs bedste træningsøvelser for begyndere her

Hvilken sportstrampolin skal jeg vælge?

Der findes mange forskellige trampoliner, som kan bruges til sport og træning – det gælder uanset om du ønsker en allround-model som både kan benyttes til leg og træning, eller om du er interesseret i springgymnastik på eliteplan.

Læs også: Trampoliner til nedgravning her.

Sportstrampoliner findes i mange forskellige størrelser – lige fra den lille fitness-model på 100-140 cm til springtrampoliner med olympiske mål på 5×3 meter. Nedenfor kan du finde et bredt udvalg af markedets bedste modeller:

BERG Ultim Elite FlatGround - Anmeldelse

Specifikationer

 • Trampolintype: Nedgravet
 • Form: Rund
 • Mål: 500 x 300 cm

 

Flere specifikationer: Fjedre – 128 stk; Mål – 500 x 300 cm; Maks personvægt 120 kg; 

17.599 kr

Uddybbende anmeldelse af BERG Ultim Elite FlatGround

Ønsker du dig en af markedets vildeste sportstrampoliner? Ultim Elite fra hollandske Berg er en fantastisk trampolin til dig, der gerne vil have masser af fart, action og spænding. Den nedgravede trampolin ligger i perfekt niveau med terrænet, og har et mål på hele 5×3 meter – det samme som de olympiske trampoliner!

Det rektangulære mål giver dig mulighed for at foretage de fedeste tricks og spring, ligesom du altid har fuld kontrol over afsæt og landing. På de runde trampoliner aktiveres alle fjedre for hvert eneste hop, og du bliver automatisk trukket ind mod midten. På denne måde mister du noget af din bevægelsesfrihed, men sådan er det ikke på Berg Ultim Elite FlatGround.

Ultimative springøvelser med AeroWall

Trampolinens springdug er forsynet med tusindvis af små lufthuller, som til sammen udgør Bergs unikke AirFlow-system. Her får luften lov til at passere springdugen ganske uhindret, hvilket resulterer i højere og lettere spring.

For at sikre den optimale sikkerhed, lægges en 4,5 cm tyk pude langs trampolinens kant. Kantpuden er hele 44 cm bred og sikrer dermed at fjedre og kanter er godt dækket

Som tilbehør til de vildeste springgymnaster, kan du anskaffe den unikke AeroWall – en oppustelig væg som placeres for enden af trampolinen. Med Bergs AeroWall kan du forsøge dig med de vildeste og mest opfindsomme spring og tricks i bedste parkour-stil.

Specifikationer:

 • Form: Firkantet
 • Mål: 500×300 cm
 • Fjedre: 128 stk.
 • Maks brugervægt: 120 kg

Hammer Cross Jump Trampolin - Anmeldelse

Specifikationer

 • Trampolintype: Lille fitness-trampolin
 • Form: Sekskantet
 • Mål: 120 x 130 cm

 

Flere specifikationer: Mål 120 x 130 cm; Maks personvægt – 140 kg; 

1.195 kr

Uddybbende anmeldelse af Hammer Cross Jump Trampolin

Overvejer du at kaste dig over Jump Fitness? Den sekskantede trampolin fra tyske Hammer er et fremragende valg, hvis du gerne vil dyrke den aerobic-inspirerede Jump Fitness derhjemme. Her er der nemlig både lagt op til masser af sjov og udfordrende øvelser på trampolinen.

Hammer Cross Jump er forsynet med kraftige elastikker hele vejen rundt langs rammen, som sikrer et stabilt og ergonomisk spring. Elastikkerne er gemt under en praktisk kantmåtte, som forhindrer at du får foden i klemme. Herudover er springmåtten forsynet med markeringer, der gør springøvelserne lettere og mere overskuelige.

En praktisk fitness-trampolin

Når du skal anskaffe en trampolin, er det vigtigt at vælger en model, som passer til dine behov. Sådan er det naturligvis også med en fitness-trampolin, og netop fordi trampolinen ikke blot er legetøj, er det vigtigt at den giver dig lyst til at træne. Den skal være nem og overskuelig at bruge, og i god kvalitet. Alt dette får du med Hammer Cross Jump.

Hammer Cross Jump vejer 12 kg i sig selv, hvilket er en rigtig god vægt. Det er således nemt at flytte rundt på trampolinen men den har samtidig en vægt, der sørger for at den bliver stående, hvor den skal. Benene kan desuden foldes ind, så du let kan gemme trampolinen af vejen, når den ikke benyttes.

De små fitness-trampoliner kan både benyttes inde og ude. Er vejret godt, er det en fordel at benytte trampolinen ude i det fri. Anvender du trampolinen indenfor skal du naturligvis have en god loftshøjde, men det kan også være en god idé at tænke over underlaget for trampolinen, så du ikke ridser gulvet.

Specifikationer:

 • Type: Lille fitness-trampolin
 • Form: Sekskantet
 • Mål: 120×130 cm
 • Maks brugervægt: 140 kg

Gigant Deluxe - Anmeldelse

Specifikationer

 • Trampolintype: Stor springtrampolin til elitebrug
 • Form: Firkantet
 • Mål: 520 x 300 cm

 

Flere specifikationer: Fjedre – 118 stk; Maks personvægt – 190 kg; 

35.995 kr

Uddybbende anmeldelse af Gigant Deluxe

Drømmer du om at blive springgymnast på eliteniveau eller ønsker du blot at have de bedste forudsætninger for at træne trampolinspring i baghaven? Gigant Deluxe er den ultimative springtrampolin til udøveren, som tager sin sport seriøst. Her får du en trampolin, som matcher de olympiske mål, ligesom kvaliteten ikke er til at tage fejl af.

Gigant Deluxe er forsynet med en smidig håndvævet springdug med god loftgennemstrømning, der giver et hurtigt og præcist afsæt. Rundt langs trampolinens ramme finder du intet mindre end 118 fjedre, hvilket er markant flere end i den traditionelle havetrampolin.

Høje spring med masser af fart

De mange fjedre, der bevæger sig uafhængigt af hinanden, sørger for et højt og uhindret spring. Du kommer altså både langt ned i trampolinens affjedrende dug og højt op i luften. Springgymnaster på eliteplan hopper gerne op i en højde på otte meter, men du kan med fordel begynde med mindre udfordrende øvelser.

Over den kraftige ramme og de mange fjedre findes en 3,5 cm tyk, grøn kantpude. Den markante pude beskytter effektivt mod kontakt med fjedre og ramme. Ligesom den særlige springdug er trampolinens øvrige dele også udarbejdet så de kan klare vejr og vind. Stålrammen er f.eks. varmegalvaniseret, så du kan nyde din trampolin gennem mange år.

Specifikationer:

 • Type: Stor springtrampolin til elitebrug
 • Form: Firkantet
 • Mål: 520×300 cm
 • Fjedre: 118 stk.
 • Maks brugervægt: 190 kg

MCU-Sport Pro-line V3.0 - Anmeldelse

Specifikationer

 • Trampolintype: På ben
 • Form: Rund
 • Diameter: 430 cm 

 

Flere specifikationer: Fjedre – 96 stk; Diameter – 430 cm; Maks personvægt – 150 kg; 

1.999 kr

Uddybbende anmeldelse af MCU-Sport Pro-line V3.0

Pro-line serien fra danske MCU-Sport er oplagt for dig, der gerne vil have en klassisk havetrampolin til en god pris. MCU-Sport producerer en lang række spændende redskaber til sport og underholdning, og her passer trampolinerne naturligvis perfekt ind.

Den prisvenlige Pro-line V3.0-model er en stor, rund havetrampolin, som både kan anvendes af børn og voksne. Uanset om du ønsker en trampolin til leg eller sport, så er Pro-line V3.0-modellen et oplagt valg.

Selvom prisen er i den lave ende, er der ikke spare på kvalitet og sikkerhed. Du får således et solidt og kraftigt – dobbeltgalvaniseret – stel og en robust kantpude, som effektivt beskytter ved fald i nærheden af trampolinens ramme og fjedre.

Med hele 96 fjedre placeret langs trampolinens ramme, kan du se frem til høje og kontrollerede spring. Der medfølger desuden sikkerhedsnet, som nemt kan monteres rundt om trampolinen. Med sikkerhedsnettet på plads er I klar til at springe ombord.

En oplagt allround-trampolin til leg og træning

Den runde havetrampolin giver muligvis ikke de bedste betingelser, hvis du ønsker en dedikeret sportstrampolin, men MCU-Sport har alligevel forsøgt at give dig det bedste fra begge verdener.

Selvom trampolinens runde form i udgangspunktet kan være hindrende for de mest akrobatiske spring, så bidrager den elastiske springdug og de mange fjedre til en god springoplevelse.

Pro-line serien er oplagt, hvis du gerne vil have en allround-trampolin, som både kan benyttes til leg og træning. Når børnene ikke lige indtager trampolinen, kan du passende iklæde dig træningstøjet og give dig i kast med forskellige spring- og hoppeøvelser.

Specifikationer:

 • Form: Rund
 • Diameter: 430 cm
 • Fjedre: 96 stk.
 • Maks brugervægt: 150 kg

Salta Royal Baseground Sport (214 X 305 CM) - Anmeldelse

Specifikationer

 • Trampolintype: Nedgravet
 • Form: Firkantet
 • Diameter: 214 x 305 cm

Flere specifikationer: Fjedre – 76 stk; Diameter – 214 x 305 cm; Maks personvægt – 120 kg; 

4.027 kr

Uddybbende anmeldelse af Salta Royal Baseground Sport (214 X 305 CM)

Det er ikke tilfældigt, at ordet ’sport’ indgår i navnet på denne model fra Salta. De firkantede trampoliner er i udgangspunktet rettet mod erfarne trampolinspringere, som gerne vil træne gymnastiske spring, eller er interesserede i konditionstræning og andre typer trampolinøvelser.

Med Salta Royal Baseground Sport får du et hoppeareal på 143 x 231 cm – arealet er altså noget mindre end trampolinens samlede mål, som også rummer ramme og fjedre. 143 x 231 cm er imidlertid rigeligt med plads til at udføre de fleste springøvelser.

Fordelen ved en firkantet trampolin er, at du i højere grad kan styre dine spring og landinger. Til gengæld stiller den firkantede trampolin også større krav til brugeren.

En sportstrampolin for alle

Selvom modellen er oplagt til personer som ønsker en trampolin til den mere seriøse træning, kan Salta Royal Baseground Sport bruges af alle, så længe man tager sine forholdsregler. Det er nemlig muligt at hoppe højere på en firkantet trampolin, ligesom man ikke automatisk trækkes ind mod midten, som man gør på de runde trampoliner.

Ligesom de øvrige trampoliner i Saltas Royal Baseground-serie er sports-udgaven også forsynet med det smarte Air Performance System, som giver mulighed for højere spring.

Læg også mærke til de robuste paneler, som sikrer et stabilt fundament, samt den solide, dobbeltgalvaniserede metalramme. Der medfølger desuden en tyk og fast kantmåtte som pakker ramme og fjedre forsvarligt ind.

Specifikationer:

 • Form: Firkantet
 • Mål: 214×305 cm
 • Fjedre: 76 stk.
 • Maks brugervægt: 120 kg

Hvilken trampolin er bedst til sport?

I artiklen viser vi et udsnit af de bedste trampoliner til sport i 2021. Hvilken trampolin der passer bedst til dig, kommer an på dine ønsker og præferencer. Der findes både små trampoliner til aerobic og fitness og store springtrampliner til gymnastik på eliteplan. Du kan læse mere om de mange muligheder i selve artiklen.

Hvad koster en trampolin til sport?

Der er stor forskel på priserne for sportstrampoliner. Ønsker du en fitness-trampolin er prisen ofte mellem 800 og 2.000 kr, mens de største springtrampoliner nemt kan koste over 20.000 kr. Vælger du en nedgravet trampolin skal du også medregne udgifter til anlægsarbejdet. Du kan dog sagtens få en god allround-havetrampolin til 3.000-5.000. Disse modeller kan også bruges til forskellige træningsøvelser.

Hvilken sport kan man dyrke på en trampolin?

På de små trampoliner kan du dyrke aerobic, Jump Fitness samt en lang række forskellige øvelser, der kan styrke din balance og motorik. De klassiske havetrampoliner er mest oplagt til leg, men her kan du også træne en lang række af kroppens muskler. Trampoliner kan både bruges til cardiotræning, balance, koordination og styrketræning. De rektangulære springtrampoliner kan bruges til springgymnastik og med en AeroWall kan du desuden lave vilde parkour-tricks.

Kilder

Med denne artikel ønsker vi at klæde dig godt på, så du kan vælge den bedste og mest optimale trampolin til nedgravning. Til udvælgelsen har vi brugt en række forskellige kilder, som du kan læse om nedenfor:

Pricerunner.dk (24. februar 2021)

Den internationale produkt- og prissammenligningsside Pricerunner laver ikke kun prissammenligninger men tester også produkter indenfor forskellige kategorier. Man kan således få hjælp til at finde de bedste produkter – f.eks. indenfor trampoliner. Den seneste trampolintest stammer fra 24. februar 2021.

Testfakta.se (12. juli 2008)

Testfakta.se er en svensk side, som tester forskellige produkter. Deres trampolintest fokuserer primært på sikkerhed, som jo er et uhyre vigtigt emne, når det gælder trampoliner. Selvom testen ikke er helt ny, er mange af de testede modeller fortsat at finde på markedet.

REA hos SVT (30. november 2011)

Trampolintesten fra forbrugerprogrammet REA på Sveriges Television (SVT) er også værd at kigge nærmere på. Her er der både blevet kigget på brugervenlighed, sikkerhed og den generelle oplevelse.